Site pictogram 36.nl

ABN Amro doet onderzoek naar Bitcoin

Vanwege de enorme populariteit van de Bitcoin komen er ook steeds meer geluiden uit Nederland rondom de munt. De verwachting is dat al een flink aantal Nederlanders munten in hun bezit hebben. De ABN Amro heeft zelfs een onderzoek gedaan om de Bitcoin ooit onze euro gaat vervangen. We zouden dan misschien ons salaris uitbetaald kunnen krijgen in Bitcoins. Maar de ABN Amro kwam tot de conclusie dat het zo’n vaart waarschijnlijk niet gaat lopen.

Het virtuele geld is volgens de ABN Amro veel te volatiel. Het gevolg is dat de munt veel te hard zou kunnen dalen. Je hebt dan net je salaris in Bitcoins ontvangen en aan het einde van de maand is het de helft minder waard. Dit zou volgens ABN Amro nooit kunnen werken. Ons geld zou de cryptomunt dus niet kunnen vervangen. Terwijl dit wel de ambitie is van de munt.

Een koersbeweging van 10% per dag is absoluut geen uitzondering voor de Bitcoin. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. De koers kan 10% stijgen, maar ook ineens 10% dalen. Het gevolg is soms in een week tijd een verlies of stijging van 40%. Dit soort grote verschillen zie je met ons eigen geld gelukkig niet. Dit is ook maar beter zo want anders gaat er iets mis met het betalen van de rekeningen.

Niet alleen een salaris zou ongunstig kunnen uitpakken maar ook een hypotheek. Stel je sluit een hypotheek af te waarde van 40 Bitcoins. Op dit moment is dit € 172.000. Maar als de Bitcoins met 50% stijgen gaat je hypotheek bijna verdubbeld worden. Dit gaat natuurlijk niet werken en daarom is de munt ongeschikt als geld volgens de ABN Amro.

De bank krijgt ook regelmatig vragen van klanten over Bitcoins. Ze geven aan dat ze hier geen advies over willen geven. De beleggingen kunnen namelijk niet via de bank aangeschaft worden. Dit maakt een belegging risicovol, maar tegelijkertijd ook iets waar de bank weinig verstand van heeft. Ze kunnen dus geen betrouwbaar advies geven over een belegging in Bitcoins.

De Nederlandse Bank waarschuwde eerder al tegen de mogelijk gevaren van Bitcoin.

Mobiele versie afsluiten