Site pictogram 36.nl

AFM twijfelt aan professionaliteit cryptobedrijven

De Autoriteit Financiële Markten van Nederland heeft z’n twijfels uitgesproken over de professionaliteit van cryptobedrijven. Ze hebben hun twijfels of de bedrijven wel te legaliseren zijn. De meeste bedrijven zouden niet eens aan de eisen kunnen voldoen om een vergunning te krijgen volgens het AFM.

De laatste tijd zou er volgens de AFM vanuit verschillende bedrijven interesse getoond zijn in de cryptomarkt. Ze zouden ook graag een cryptomunt willen uitbrengen in Nederland. Maar het probleem waar ze op stuiten is dat ze geen flauw idee hebben waar ze aan beginnen. Daarvoor brengt de AFM op dit moment een waarschuwing uit aan alle nieuwkomers die van plan zijn iets met cryptomunten te gaan doen. Vooral bedrijven die nu nog geen vergunning hebben kunnen hiermee later in de problemen komen.

Op dit moment is er nog geen vergunning verplicht in Nederland. Bedrijven hebben de vrijstelling om een cryptomunt of ICO te starten. Alleen die wetgeving kan ineens omslaan waardoor een vergunning wel verplicht moet worden. Volgens de AFM kunnen verschillende bedrijven zodra de regels veranderen helemaal niet aan de strenge vergunningseisen voldoen.

Waarom zijn de regels voor een vergunning zo streng?

De AFM laat weten dat er aan beleggen en de cryptomarkt heel veel risico’s kleven. Er moet bijvoorbeeld geld belegt worden en dit moet veilig bewaard worden van o.a. hackers. Daarnaast moet er een waarde vastgesteld kunnen worden van een munt. Dit is bij een cryptomunt vrij lastig omdat het eigenlijk geen vaste waarde heeft. Goud is bijvoorbeeld geld waard omdat het een grondstof is. Maar bij cryptomunt heb je geen grondstof of bedrijf dat winst maakt. Dit maakt het lastig om er een vergunning volgens de huidige wetgeving voor te krijgen.

Ondanks alles denkt de AFM niet dat cryptomunten de wereld uit moeten. Het risico wordt nog steeds als laag bestempelt zelfs. Dit is opvallend omdat verschillende landen hier anders aandenken en zelfs afraden om te beleggen in cryptomunten. Maar volgens de AFM kijken ze vooral naar de financiële stabiliteit voor het advies in beleggen in cryptomunten.

Mobiele versie afsluiten