Site pictogram 36.nl

AFM waarschuwt voor onbekende Bitcoins en Alt-coins

De AFM oftewel Autoriteit Financiële Markten heeft een persbericht naar buiten gebracht over onbekende Bitcoins. Er zijn vanwege het succes van de originele Bitcoin inmiddels meer dan 1000 verschillende soorten cryptomunten. Alleen het grootste deel is te gevaarlijk om in te beleggen. De AFM waarschuwt beleggers voor misleiding, oplichting en manipulatie bij de onbekende cryptomunten die als start-up worden gereleased.

Vanwege het succes van de Bitcoin zijn veel beleggers geneigd om direct in te stappen als een nieuwe onbekende Bitcoin gereleaset wordt. We hopen allemaal op hetzelfde succes als de originele munt. Bijvoorbeeld dat we voor een paar cent munten kopen die vervolgens een paar miljoen waard worden. Maar de AFM waarschuwt dat slechts enkele uitzonderingen dit ooit bereiken en de meeste munten pure oplichting zijn.

Met zogenaamde nieuwe cryptomunten kan je een stukje kopen in een start-up van een dienst of product die nog niet eens ontwikkeld is. Het is de hoop dat deze munten in de toekomst wel iets waard gaan worden, maar die toekomst is onzeker. Het grootste deel zou volgens de AFM nooit geld waard worden. Dit soort start-ups bestaan ook in aandelen of obligaties. Alleen de start-up munten die nu online komen vallen niet onder het toezicht van de AFM. Dit is de reden dat er ook een waarschuwing wordt uit gegeven aan mensen die erin willen beleggen.

De laatste tijd verschijnen er steeds meer start-ups met cryptomunten

De AFM geeft de waarschuwing voor start-ups niet voor niets. De laatste tijd verschijnen er steeds meer van dit soort cryptomunten. In juni nog kwam de munt BAT op de markt. We horen er weinig van maar de cryptomunt bracht in 30 seconden al 30 miljoen euro aan beleggers in het laadje. Vorige maand was er ook een Nederlands initiatief genaamd CombiCOin. Deze munt bracht 2 miljoen euro op en wordt de eerste succesvolle Nederlandse start-up met cryptomunten genoemd.

Vanwege de hype rondom cryptomunten willen we graag beleggen in dit soort tropische initiatieven. Maar de munten zijn vaak bedoelt als fraude en brengen geen geld op. Het risico dat je misleid en opgelicht wordt is volgens de AFM groot. De hype wordt ook nog eens extra gevoed doordat de Bitcoin koers records blijft verbreken. Beleggers willen hier graag van profiteren, maar kiezen hierbij voor de verkeerde munten.

Mobiele versie afsluiten