Site pictogram 36.nl

Amazon Ripple deal? Small step for Amazon but giant leap for Ripple

Het gerucht gaat dat Amazon Ripple als betaaloptie wil toevoegen op zijn platform. Nog dit jaar zelfs. Het zijn onbevestigde berichten in een geruchtenstroom waarin ook Apple wordt genoemd als een potentiële Ripple gebruiker van de toekomst. Tegelijkertijd zijn het geen vreemde veronderstellingen. Want is niet juist Ripple bijna dagelijks bezig banken aan te sluiten op het platform en wordt Ripple niet nu al daadwerkelijk gebruikt voor betalingsdiensten? Het lijkt dus een relatief klein stap voor Amazon Ripple te implementeren als betalingsmogelijkheid. De impact zou enorm zijn voor de acceptatie van Ripple onder een breder publiek. Een small step for Amazon wellicht, maar een giant leap for Ripple.

Is Ripple de nieuwe Amazon?

Niet zo lang geleden vroeg Goldman Sachs analist Steve Strongin zich af welke cryptocurrency de dominante digitale munten zouden worden. Hij ging er in zijn analyse vanuit dat veel munten het onderspit zullen delven en dat er een paar overeind blijven en de cryptomarkt gaan domineren. Hij vergeleek die overblijvers met bedrijven als Google en Amazon en vroeg zich af wie de Google en Amazon van de cryptomarkt zouden worden. Als Amazon daadwerkelijk een bepaalde cryptomunt gaat ondersteunen op het eigen platform, zou dat wel eens het antwoord kunnen zijn. Als Amazon Ripple kiest, wordt Ripple vanzelf een soort cryptocurrency Amazon.

Heeft Amazon Ripple nodig?

Nodig is misschien een te groot woord. Maar dat Ripple (of beter, de XRP) een nuttige betaaloptie kan zijn, blijkt wel uit de cijfers. Veel van de bekende cryptomunten – niet in de laatste plaats Bitcoin zelf – hebben door hun dure ‘Proof-of-Work’ en andere validatiemethodes te kampen met lange transactietijden en hoge kosten. Voor een online betaling zijn dat soort zaken uiteraard funest. We kunnen geen minuten op een betalingsbevestiging wachten. En als we iets voor een paar euro of dollar kopen, willen we daar geen euro transactiekosten voor betalen. Omdat de validatie bij Ripple anders is opgezet (minder decentraal, iets wat critici juist tegen Ripple inbrengen), kan een XRP-transactie in iets meer dan 3 seconde en tegen een transactie fee van slechts 0,0004 dollar worden uitgevoerd. Keiharde prestaties die kunnen verklaren dat Amazon Ripple mogelijk kiest als betalingsoptie. Maar, zoals gezegd, meer dan geruchten zijn het vooralsnog niet.

Mobiele versie afsluiten