Site pictogram 36.nl

Bitcoin koers is op hol geslagen!

Experts blijven maar over elkaar heen vallen. Het lijkt erop dat de koers van de Bitcoin op hol geslagen is. Terwijl het eigenlijk gewoon een valuta is net als de US dollar of de Mexicaanse Peso. Ondanks dat het gewoon een valuta is beheerst de munt op dit moment het nieuws in alle kranten vanwege een bizarre koersstijging.

Een week geleden had de munt een nieuw hoogtepunt bereikt van $ 2000. Bijzonder vooral gezien de munt 1 januari nog rond de $ 800 te koop was. Op 25 mei steeg de Bitcoin koers binnen een paar dagen tijd naar $ 2800. Terwijl eind april de waarde nog maar $ 1200 was. Het lijkt erop dat de koers op hol geslagen is.

Dit is ergens best vreemd vooral als je beseft dat het een digitale munt is. Er is helemaal niemand die de munt in z’n zak heeft zitten of opgeslagen in een kluis. Het is één van de weinige valuta’s ter wereld die eigenlijk fysiek niet bestaat en meer geld waard is dan goud.

Daar komt nog eens bij dat het de enige munt is die niet gekoppeld is aan een land of bank. Het is een onafhankelijke munt. Dit heeft zo zijn voordelen. Zo zal de economie in een bepaalt land niet zo snel invloed hebben op de munt. Aan de andere kant gaat het weer vooral om vertrouwen van consumenten en beleggers in de munt.

Wat is een bitcoin dan wel?

Het is geen fysieke munt en hij is niet gekoppeld aan een bank of land. Wat is het dan wel? Eigenlijk zijn het digitaal geprogrammeerde blokken. Als je zo’n blok wil bezitten heb je een bitcoin wallet nodig. Hierin kan je de blokken bewaren en eventueel uitgeven om spullen mee te kopen.

Voorheen waren het vooral de programmeurs die de munt super interessant vinden. Het is namelijk mogelijk om de munten te krijgen door de blokken te breken. Dit doe je door de computer 24/7 raadsels op te laten lossen. Er zijn zelfs speciale super computers ontwikkeld voor het minen van bitcoins.

Het systeem is zo gemaakt dat elke munt steeds lastiger is om te minen. Hierdoor zijn er steeds meer super computers nodig om de raadsels te berekenen. Er zijn online speciale netwerken opgezet om de computers samen te laten werken en de winst naar ratio te verdelen. Doordat het steeds lastiger wordt blijft de waarde van zo’n digitale munt hoog.

Waarom is de munt ooit bedacht?

Officieel is het geen beleggingsmunt. Het waren een stel programmeurs die het zat waren om online aankopen te doen met verschillende valuta’s. Daarnaast vonden ze het irritant dat al hun persoonlijke gegevens beschikbaar konden worden. De bitcoins zijn niet traceerbaar, anoniem en kan je wereldwijd als betaalmiddel gebruiken.

Vanwege de enorme waarde van de munten zien we ze al lang niet meer als munt om spullen mee te kopen op het internet. Vandaag de dag zijn het vooral de beleggers die de munt enorm interessant vinden. Dit is niet zo vreemd als je kijkt naar de enorme koersstijging in slechts een week tijd.

Waarom is de koers zo hard gestegen in een week?

Er zijn eigenlijk een aantal situaties die deze week zijn samengevallen. Hierdoor is de koers telkens naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Experts hebben zelfs het idee dat de munt een waarde van $ 3000 kan behalen. Mocht je het nieuws over de stijging gemist hebben dan hebben wij nog een lijstje met redenen waarom de munt zo hard stijgt:

Eigenlijk was er deze week vooral positief nieuws te melden over de digitale munt. Het is dan ook niet zo vreemd dat de waarde enorm gestegen is in de afgelopen week. De waarde is alleen wel extreem hard gestegen vergeleken met andere valuta waarover goed nieuws verschijnt.

Waarom stijgt de bitcoin koers zo extreem hard?

Als er goed nieuws is uit Amerika zie je dat de dollar soms een paar cent in waarde stijgt. Het is niet zo dat er echt ineens duizenden dollars aan waarde bijkomt. Dit is maar goed ook anders zou niemand meer naar Amerika kunnen. Er zijn een aantal redenen waarom de bitcoins wel zo hard stijgen.

Een reden is dat er simpelweg heel weinig munten zijn. De munt is zo geprogrammeerd dat het elke keer als er één vrij komt het lastiger wordt om een nieuwe te halen. Doordat er zo weinig munten elke maand vrijgegeven worden is het effect veel groter. Van dollars zijn er miljarden dus de invloed is minder groot als meer mensen een dollar willen.

Een andere reden is dat er ineens enorm veel vraag is naar de munt. Beleggingsfondsen geven het advies om erin te investeren. Dit betekent dat een hoop rijke mensen zo’n munt willen bemachtigen. Ze gaan natuurlijk niet 1 Bitcoin munt kopen, maar soms wel honderd. Het gaat dan hard als er maar weinig aanbod is.

Dit gebeurt op dit moment eigenlijk ook in Japan. De Japanners zien de bitcoin als een betere betaalmethode als de Yen. Je ziet hierdoor dat Japanners er deze week alles aan doen om hun spaargeld om te zetten in Bitcoins. Vooral nu de munt officieel geaccepteerd is als betaalmiddel.

Japanners zijn ook vaak bang voor fraude als ze bijvoorbeeld een creditcard gebruiken. Ze zien de bitcoin als een veilig alternatief vooral omdat de munt niet traceerbaar is. Dit zijn allemaal redenen waarom de koers ineens mega hard stijgt.

Wat is de toekomst voor de Bitcoin?

Experts en investeerders verwachten dat de munt in 2030 ongeveer $ 500.000 waard is. In 2024 is de verwachting dat ongeveer 94% van alle bitcoins gemined zijn. Er kan dan bijna geen munt meer bijkomen. De verachting is dat de munt dan nog meer in waarde gaat stijgen. Het is dus zeker weten slim om vooral nu in te stappen nu de munt nog een beetje betaalbaar is.

Mobiele versie afsluiten