Site pictogram 36.nl

Bitcoin pizza dag

Vandaag exact 8 jaar geleden kwam het nieuws naar buiten dat de eerste transactie met Bitcoins gedaan was. Voor 10.000 Bitcoins werd een Papa John’s pizza gekocht. Het was een enorme mijpaal voor de Bitcoin. 22 mei werd daardoor door de community uitgeroepen tot Bitcoin Pizza dag.

Voor het bedrag van 10.000 Bitcoins kocht de consument acht jaar geleden twee pizza’s. In dollars zouden deze pizza’s op dit moment ruim $ 84 miljoen waard zijn. Het zijn daardoor meteen de duurste pizza’s ooit verkocht. Uiteraard klopt dit niet helemaal want 8 jaar geleden lag de waarde van de munten een stuk lager.

Waarom is Bitcoin pizza dag een belangrijk fenomeen?

Om dit goed te begrijpen moeten we acht jaar terug in de tijd gaan. Een programmeur genaamd Laszio Hanyecz was van plan om iets te gaan kopen van z’n verdiende Bitcoins. Hij besloot dat hij er pizza’s voor wilde kopen. Een paar dagen later was de eerste transactie met de Bitcoin een feit.

De 10.000 Bitcoins die werden betaald aan Papa John’s waren toen omgerekend $ 25 waard. Toch gaat het hele event niet perse over de Bitcoins die besteed werden. Het gaat erom dat er voor het eerst een transactie gemaakt werd met de Bitcoins. De eerste commerce transactie werd uitgevoerd.

Toen de tijd was de Bitcoin vrijwel niets waard. Het was gewoon cool dat je er twee pizza’s mee kon kopen. Helemaal omdat het iets nieuws was wat nog lang niet iedereen kon. Dit maakte de transactie extra interessant. Niemand wist toen nog dat de munten 8 jaar later zo groot zouden worden.

Het is verder niet bekend geworden of Papa John’s nog steeds in het bezit is van de Bitcoins. Mogelijk zijn de munten meteen ingewisseld voor echt geld voordat ze in waarde zouden dalen.

Mobiele versie afsluiten