Site pictogram 36.nl

Bitcoin wordt toch gesplitst: Wat betekent dit voor de belegger?

De makers van de Bitcoin hadden het een maand terug al over een splitsing. Alleen doordat er vrij snel erna paniek uitbrak begonnen er twijfels te komen. De makers gingen weer overleggen met de miners en zouden tot een compromis gekomen zijn.

De miners waren absoluut niet van plan om te gaan splitsen, maar nu lijkt vandaag de dag dat de splitsing werkelijkheid is geworden. Een splitsing die lange tijd werd gevreesd door beleggers. De mogelijke splitsing had namelijk gevolgen voor de Bitcoin koers die ontzettend volatiel werd in aanloop van 1 augustus.

Bitcoin eigenaren met een officiële Bitcoin wallet zien vandaag naast hun vaste cryptomunten een nieuw mapje verschijnen. Dit mapje wordt Bitcoin Cash genoemd. Volgens de makers heeft de huidige cryptomunt z’n maximale capaciteit bereikt. De enige oplossing is een splitsing die de miners probeerde te voorkomen.

Wat vinden de analisten van deze stap?

Volgens analisten is dit eigenlijk een slechte stap van de makers. De originele Bitcoin is wereldwijd bekend geworden. Ineens moeten nieuwe beleggers overstappen op Bitcoin cash. Een munt die op dit moment helemaal niet bekend is in de wereld.

Op het eerste gezicht klinkt deze stap slecht voor de cryptomunt. Maar dit kan ook komen omdat we het niet gewend zijn dat valuta’s gesplitst worden. We hebben bijvoorbeeld nog nooit gehoord dat er teveel euro’s komen en er dus een tweede euro bij komt.

Niet iedereen heeft Bitcoin cash gekregen

Een groot probleem is dat niet bij iedereen z’n vermogen gesplitst wordt over de Bitcoin en Bitcoin cash. Er zullen gebruikers zijn die vandaag nog gewoon Bitcoins hebben en geen Bitcoin cash. Dit heeft te maken met het feit dat niet iedereen het ermee eens is.

De Bitcoins worden bewaard in een zogenaamde e-wallet. Alleen een aantal grote bedrijven erkennen Bitcoin cash niet. Hierdoor zetten ze niet een deel van je Bitcoins om in Bitcoin cash. Ze zeggen ook dat ze hun klanten niet willen forceren om ook gebruik te maken van Bitcoin cash. Uiteraard mogen de klanten het wel zelf aangeven als ze willen overstappen op Bitcoin cash.

Wat is Bitcoin cash?

Eigenlijk werkt Bitcoin cash hetzelfde als de gewone Bitcoin. Het grote verschil is dat de Blockchain een stuk groter is. Er kunnen dus meerdere mensen gebruik maken van de munt en transacties kunnen sneller overgeschreven worden. Een aantal supporters van het plan zeggen dat het noodzakelijk is om te splitsen. Vooral omdat de capaciteit van de huidige munt onmogelijk utigebreid kan worden.

Op dit moment van schrijven is Bitcoin cash nog weinig geld waard. Aan de andere kant is de Bitcoin ook ooit klein begonnen. Het is overigens niet nieuw dat cryptomunten gesplitst worden. In het verleden is dit ook met Ethereum gebeurd. Dit is ook goedgekomen, maar toch is de verdeeldheid groot onder de beleggers.

Hoe zit dit met een belegging via een beleggingsbank?

Als je via bijvoorbeeld Plus500 belegt in de Bitcoin dan zal er niets veranderen. Je belegt als het ware op de Bitcoin koers en je hebt geen fysieke munten in je bezit. Dit betekent dus ook dat je geen Bitcoin cash krijgt bijgeschreven. Het enige waar je misschien wel last van hebt is de volatiele koers.

Het is wel straks mogelijk om naast de gewone Bitcoin ook te beleggen in Bitcoin cash. Deze munt is nu nog niet veel waard, maar dit kan straks wel een hoop geld waard worden. De meeste beleggers houden wel even hun adem in voor deze stap van de cryptomunt. Ze hebben nog niet echt een idee of dit eigenlijk wel goed gaat uitpakken voor de cryptomunt.

Hoe gaat het op dit moment met de Bitcoin koers?

De verwachting was dat er bij een splitsing een enorme crash zou ontstaan. Doordat niemand meer een splitsing had verwacht steeg de koers gisteravond zelfs naar $ 2900. Het nieuws was een dag geleden tenslotte nog positief.

Op dit moment van schrijven staat de Bitcoin koers nog op $ 2700. Het is een crash van $ 200 maar het zou in theorie veel erger kunnen. We moeten hierbij wel als kanttekening zetten dat Amerika op dit moment langzaam ontwaakt. Deze beleggers moeten dus nog gaan reageren op de update die vandaag uitgerold wordt.

Wat zijn de tips voor de komende uren?

Ethereum stijgt als reactie op de Bitcoin

Terwijl er bij beleggers angstig toegekeken wordt profiteert Ethereum enorm van de onzekerheid. Deze cryptomunt heeft al een splitsing doorstaan en zal dus niet snel nog een keer gaan splitsen. Beleggers hebben er daardoor weer vertrouwen in en dit is te zien aan de Ethereum koers.

Terwijl de munt een paar dagen terug nog maar net $ 200 waard was staat de koers op dit moment op $ 223. Mocht je van plan zijn om te gaan beleggen dan is ons advies om in te stappen op Ethereum. Deze cryptomunt is ooit al eens $ 360 waard geweest. Het zou goed kunnen dat de munt opnieuw deze waarde behaald.

Wat kunnen we gaan verwachten?

Voor de meeste beleggers gaat het even afwachten zijn. De nieuwe Bitcoin cash munten zijn lastiger om te minen. Het zal dus langer gaan duren voordat de munten opgegraven worden om het zo te zeggen. Dit kan een positief effect hebben op de Bitcoin koers. De eerste koerswijzigingen worden tussen 3 en 7 augustus verwacht. Na verloop van tijd zal de munt weer eenvoudig te minen zijn. Dit zijn even aanpassingen waar zowel de miners en het systeem aan moet wennen.

Voor de komende weken is het dus vooral het advies om de Bitcoin koers goed in de gaten te houden en onze site met nieuwsberichten. Met onze tips heb je zo een idee wat je kan verwachten van de splitsing.

Mobiele versie afsluiten