Site pictogram 36.nl

Card Packs in FIFA 20: illegaal gokken of leuke surprise?

EA Sports FIFA - Card Packs

Gamers kunnen in FIFA 20 card packs met voetbalspelers kopen. Wanneer je een card pack koopt weet je niet welke spelers er in de packs zetten, en wat de waarde van de spelers zal zijn. De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) is van mening dat dit Card Packs systeem in FIFA 20 neer komt op illegaal gokken.

In FIFA 20 van EA bestaat er de mogelijkheid om een Ultimate Team samen te stellen. Spelers kan je krijgen door card packs aan te schaffen. Deze Card Packs kan je kopen met punten die je in het spel kan verdienen, maar als je meer card packs wilt kan je ze ook kopen met echt geld. Dit principe wordt ook wel “loot boxes” genoemd.

Het kopen van card packs is nodig om een team samen te stellen voor het Ultimate Team. Wie een Ultimate Team wil samenstellen met waardevolle spelers moet meestal heel veel card packs kopen.

Ondanks dat de KSA van mening is dat het hier dus om illegaal gokken gaat, is uitgever EA Sports niet van plan om in Nederland te stoppen met de card packs. EA Sports noemt de Card Packs een leuke surprise, en ze zijn een belangrijke inkomsten bron voor EA Sports. Gamers spenderen regelmatig honderden euros aan het kopen van card packs.

Opvallend is dat EA Sports in Nederland niet onder de indruk is van de overheid, maar in België hebben ze wel de Card Packs uit FIFA 20 gehaald. In België zijn de straffen dan ook veel hoger dan in Nederland.

Eerder werden er ook al kamervragen gesteld over de Card Packs in FIFA 19, maar dat heeft tot op heden dus nog geen resultaat behaald.

Tijdens de kamervragen ging Minister Sander Dekker in op de risico’s van loot boxes, maar hij liet zich niet specifiek uit tegen de Card Packs.

Loot boxes kunnen leiden tot verslavingsrisico’s of financiële risico’s, ongeacht of zij zijn verboden.

Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming
Mobiele versie afsluiten