Site pictogram 36.nl

Coinbase lanceert tool om belasting te berekenen

De Amerikaanse exchange site Coinbase houdt er rekening mee dat cryptomunten straks gelegaliseerd worden in Amerika. Als de munten legaal zijn moet er ook belastingaangifte gedaan worden. Officieel moet dit al maar veel Amerikanen doen dit nu niet omdat de munt toch niet legaal is.

Toch is de berekening van de belasting die je moet betalen over cryptomunten vrij ingewikkeld. Coinbase besluit daarom op de zaken vooruit te lopen en beleggers te helpen met hun belastingaangifte. Ze hebben een speciale tool op de site gelanceerd waarmee beleggers hun belastingaangifte kunnen uitrekenen.

Elke belegger kan via Coinbase straks een complete reportage krijgen van hun inleg en winst op cryptomunten. Op basis van deze reportage kunnen ze straks zelf hun belastingaangifte doen. Coinbase benadrukt dat dit nog steeds je eigen verantwoording is en ze ook geen advies geven hoe je dit moet aanpakken.

Coinbase wil transparantie aantonen met nieuwe tool

De reden dat Coinbase de tool lanceert heeft ook te maken met de transparantie van cryptomunten. Het bedrijf wil laten zien dat cryptomunten geen schimmige bedoeling zijn, maar een aandeel waarin je kan beleggen. Bij gewone aandelen is het ook je eigen verantwoording om je winst aan te geven bij de Belastingdienst.

Voorlopig zal de tool van Coinbase alleen beschikbaar zijn voor de klanten van de exchange site. Voor Nederlandse beleggers is de tool sowieso niet van belang. De tool is gemaakt voor de Amerikaanse belasting. Uiteraard hebben we in Nederland weer andere regels qua belastingaangifte over de winst op cryptomunten.

Op dit moment zou nog niet eens 0,001% van de Amerikanen belasting betalen over hun cryptomunten. Als de munten legaal worden zal dit mogelijk moeten veranderen. Coinbase lijkt hierbij al op de zaken vooruit te spelen.

Mobiele versie afsluiten