Site pictogram 36.nl

Crypto exchange sites worden gecensureerd in Iran

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat crypto exchange sites sinds mei gecensureerd worden in Iran. Dit laat een advocaat uit Iran anoniem weten. De klokkenluider wil hiermee laten weten dat er nog steeds ontzettend veel censuur is in het land. Het land bepaalt wat de inwoners wel of niet te zien krijgen. De reden voor de klokkenluider om aan de bel te luiden is de mogelijke nieuwe sancties vanuit Amerika. De nieuwe sancties worden besproken en in augustus en november officieel bekend gemaakt.

Verschillende Iranese lieten aan de website Coinbase anoniem al weten dat ze moeten hebben om hun cryptowallet te bereiken. Ze hebben hier moeite mee op websites als Binance en LocalBitcoins. Zelfs met een VPN verbinding lukt het ze bijna niet om hun eigen wallet te bereiken. Het scenario laat zien dat er veel censuur gaande is in Iran. Het land wil zo voorkomen dat er geen geld meer in de economie gepompt wordt, maar in dingen als cryptomunten.

In Iran wordt er veel gehandeld in cryptomunten. Voorheen werden er op de zwarte markt Amerikaanse dollars gekocht. Dit werd gedaan omdat de dollars meer geld waard werden dan hun eigen geld. Alleen het werd steeds lastiger door de regering om aan Dollars te komen. In plaats van naar de zwarte markt gaan besloten de Iranese om cryptomunten te kopen. Dit was anoniem en makkelijker aan te komen.

Hoge inflatie op eigen munt Iran

De nood voor Iran blijkt groot te zijn. Op 2 juli was er over 2018 een inflatie op hun eigen munt van 127%. Vanwege de enorme inflatie willen Iranese hun eigen geld inwisselen voor cryptomunten. Dit geld is veel meer geld waard en stijgt veel harder in waarde. Om verdere inflatie te voorkomen wil de president van Iran voorkomen dat er nog gehandeld wordt in buitenlandse valuta.

Er is vooral een verbod gekomen op dollars, maar blijkbaar zijn cryptomunten hierbij gekomen. De economische crisis en de problemen met buurlanden zouden o.a. de oorzaak zijn van de stevige inflatie van de munt. Het is de vraag of nieuwe sancties bij Iran voor een oplossing gaan zorgen tegen het censuur.

Mobiele versie afsluiten