Site pictogram 36.nl

De Nederlandsche Bank waarschuwt voor Bitcoins

Als het aan De Nederlandsche Bank ligt, zijn Bitcoins niet direct de beste methode om je producten aan te schaffen. De bank geeft een signaal af ter waarschuwing voor de Bitcoins. Maar waarom is de vraag? Deze innovatieve nieuwe vorm van het doen van betalingen via het internet lijkt een goede groei door te maken, met veel potentiële klanten die zich graag aansluiten bij het concern.

Virtuele valuta’s maken een razendsnelle ontwikkeling door en voor De Nederlandsche Bank is dat reden om extra aandacht te schenken aan deze gebeurtenissen. Bitcoins en Litecoins bestaan alleen op het internet, wat voor sommige mensen moeilijk grijpbaar is.

Deze valuta’s vallen niet onder de Wet op het Financieel Toezicht, maar DNB schenkt er wel degelijk aandacht aan. Het wil klanten en gebruikers duidelijk maken dat er risico’s verbonden zijn aan het gebruik er van. Één zo een risico bijvoorbeeld is dat de prijs van een Bitcoin in korte tijd enorm kan veranderen, omdat deze volledig afhangt van de vraag die er naar is, en het bedrag dat gebruikers bereid zijn neer te leggen.

Gebruikers kunnen niet worden beschermd, wanneer zij Bitcoins gebruiken als een manier om te betalen. Indien geld dus verloren geraakt tijdens het gebruik van Bitcoins, dan is er geen weg terug en ben je je geld helaas kwijt. Er bestaat tenslotte geen centrale instantie of bank die verantwoordelijk is voor het gebruik van Bitcoins door gebruikers.

Er is dan ook niet echt een verantwoordelijke. De gebruikers van Bitcoins creëren de Bitcoins en verhandelen ze met elkaar. Dit kan voor een merkwaardig gevoel zorgen onder de gebruikers van de munteenheid. DNB wil de klant heel duidelijk maken dat deze absoluut verantwoordelijk is en alle gevolgen moet dragen, wanneer zaken niet lopen zoals gewenst.

Dit neemt overigens niet weg dat Bitcoins niet schadelijk in het nieuws terecht komt als het gaat om de veiligheid van het gebruik er van. Daar staat dan weer tegenover dat je met een digitale valuta, die fysiek ongrijpbaar is, moeilijk te bepalen valt hoe het vertrouwen hier in geschonken moet worden.

Omdat het enkel de klanten zijn die de Bitcoins creëren en verhandelen, bestaat er bij veel mensen dan ook een twijfel. Er is geen enkel toezicht op de manier waarop men de Bitcoins gebruiken moet en dat kan voor een hoop onzekerheid zorgen.

Investeren in Bitcoins kan voor jou wellicht uitpakken in een geweldig succes, waar het voor anderen dan weer uit kan draaien in een gigantisch fiasco. Dit hangt van de omstandigheden af en je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben bij de aanschaf van de Bitcoins.

Mobiele versie afsluiten