Site pictogram 36.nl

ECB president: Bitcoin is nog niet volwassen genoeg om te reguleren

Mario Draghi is de president van de Europese Centrale bank en zou graag zien dat de EU de cryptomunt gaat reguleren. Maar op dit moment zou hier nog helemaal geen spraken van zijn. Nadat China mogelijk bezig is de munt te reguleren met een tijdelijke ban lijkt het voor de EU een mogelijke vervolg stap. Maar Mario Draghi ziet het nu nog niet zitten om de cryptomunt te reguleren. De munt is volgens hem nog volop in ontwikkeling en nog niet volwassen genoeg.

Volgens Draghi heeft iedereen hoge verwachtingen van de Bitcoin. We verwachten allemaal dat de munt ingeburgerd gaat worden en de nieuwe wereldwijde valuta gaat worden. Alleen volgens Draghi hebben we allemaal hoge verwachtingen van iets dat nieuw in de markt komt. Dit is niet alleen met Bitcoins zo, maar met alle cryptomunten of nieuwe dingen die in de techniek verschijnen. Regelmatig komen er nieuwsberichten naar buiten van het nieuwe Google, Airbnb etc. Maar de meeste bedrijven maken dit uiteindelijk niet waar. De Bitcoin is ook nog niet volwassenen genoeg om te beschouwen als de nieuwe valuta van de wereld.

De techniek van Bitcoin moet gewaardeerd worden

Ondanks de kritische nood moeten we het wel waarderen dat er een techniek zoals de Bitcoin bestaat. Maar we moeten ook leren van de financiële crisis die nog niet zo heel lang geleden heeft plaatsgevonden. Elk aandeel heeft een financieel risico en dus ook de Bitcoin. Er gaat echt helemaal niemand slapend rijk worden zonder risico’s. Het is belangrijk dat beleggers hier rekening mee houden als ze instappen.

Bovenop de uitspraken van Draghi laat hij weten dat de ECB de macht niet heeft om de Bitcoin te reguleren. Dit zou de regering van verschillende landen toch echt zelf moeten bepalen. Daar komt wel bij dat we de munt serieus moeten gaan nemen gezien de omvang en het aantal beleggers.

Mobiele versie afsluiten