Site pictogram 36.nl

EU wil eigen maatregelen nemen voor regulering cryptomunten

De Spaanse minister van Economie woont namens Spanje de G20 top bij. De minister heeft laten weten dat de EU niet zal luisteren naar maatregelen die besproken worden tijdens de G20. Volgens hem is de EU het er ook over eens dat de munten geen bedreiging vormen voor de economie van Europa. Maar dat er wel regels moeten gaan komen om de belegger te beschermen.

G20 heeft al laten weten dat er in juli 2018 officiële regels moeten komen om de burger te beschermen. Volgens de Spaanse minister staat dit onderwerp al langer op de agenda bij de EU. De EU zal dan ook niet echt luisteren naar de G20 en eigen maatregelen gaan nemen om de cryptomunten te reguleren.

De minister benadrukt dat het niet gaat om een verbod op cryptomunten. Het zal meer gaan om regels om de belegger beter te beschermen. Daarnaast willen ze tegengaan dat de munten gebruikt worden om criminele activiteiten te financieren. De EU wil bijvoorbeeld voorkomen dat er geld naar terroristen gaat doordat dit anoniem zou kunnen via cryptomunten. Door de munten wereldwijd te reguleren zou hier verandering in gebracht kunnen worden.

Het is alleen de vraag of de cryptomarkt hier zelf ook positief tegen aan kijkt. Ze vinden het juist belangrijk dat de belegger anoniem is en beschermt wordt van derde instanties. Dit is tenslotte het hele concept van een cryptomunt. Maandag werd er juist positief gereageerd dat de munten geen bedreiging zouden vormen. De nieuwe uitspraken heeft helaas weer voor een daling op de markt gezorgd.

Er moeten duidelijke regels komen rond cryptomunten

Volgens de minister van Spanje zou er juist onzekerheid op de markt ontstaan door al het gedoe eromheen. Er moeten gewoon duidelijke regels komen die elk land volgt. Als er één maatregel genomen worden komen er niet reacties vanuit verschillende landen. Dit zal op de lange termijn juist voor een positief effect voor de markt zorgen.

In juli 2018 zal de G20 gezamenlijk een adviesrapport uitbrengen. In dit rapport moet voor landen regels staan hoe ze de munten het beste kunnen reguleren. Er wordt zo één lijn getrokken. Maar als het aan de minister van Spanje ligt gaan deze regels er in de EU dus al eerder komen. Cryptomunten staan hoog op de agendalijst en zullen eerdaags opnieuw besproken worden. Vooral omdat de vraag hierna groot is vanuit o.a. Frankrijk en Spanje.

Volgens de minister zouden er deze week al gesprekken zijn binnen de EU over de regulering van cryptomunten. De EU zal op basis hiervan een beslissing nemen over hoe er met deze compleet nieuwe economie omgegaan moet worden. Spanje laat weten dat ze hiermee graag vooruit willen en niet willen afwachten tot de rest van de wereld een standpunt inneemt. Door snel een beslissing te nemen zullen verschillende landen profiteren van de duidelijkheid. Eventuele problemen binnen de cryptomarkt zouden zo sneller opgelost kunnen zijn.

Mobiele versie afsluiten