Site pictogram 36.nl

Google lanceert Stadia op 19 november

Google Stadia

Het door Google ontwikkelde cloud gaming platform Stadia zal op 19 november lanceren. Ook Nederlandse gamers kunnen vanaf die dag bij Google Stadia terecht.

Google Stadia is een gaming platform waarbij je games kan streamen. Daardoor is het niet meer nodig om de hele game zelf te downloaden, en het is niet meer nodig om een spelcomputer thuis te hebben. Je kan de spellen gewoon spelen via de Stadia-app of in de Chrome browser.

Google Stadia werkt met USB HID class controllers, maar er is ook een speciale Stadia controler te koop, om meer het spelcomputer gevoel te krijgen.

Vergelijking met Netflix

Het nieuwe platform wordt in sommige mainstream media de Netflix van de games genoemd, maar het principe van Google Stadia is niet te vergelijken met Netflix. Bij Google Stadia moet je gewoon de losse games kopen voordat je ze kan spelen, en daar bovenop moet je maandelijks betalen om te kunnen streamen.

In de toekomst zal er een gratis versie komen van Google Stadia, waarbij je niet meer maandelijks hoeft te betalen voor het streamen. De gratis versie zal dan alleen beschikbaar zijn in HD kwaliteit, terwijl een betaalde premium versie in 4K kwaliteit zal streamen.

Google heeft door deze lancering een voorsprong op Microsoft, die waarschijnlijk pas volgend jaar met het games streaming platform xCloud zal komen.

Games die vanaf 19 november te spelen zijn:

Google maakte in een blog post bekend dat er in eerste instantie 12 games te spelen zijn via het platform, waaronder Assassin’s Creed Odyssey en Mortal Kombat 11 en Just Dance 2020.

Het spel GYLT van game studio Tequila Works zal exclusief te spelen zijn op Google Stadia.

Voor het einde van het jaar zullen er nog tientallen andere games op het platform gespeeld kunnen worden.

Video: Wat is Google Stadia

Om uit te leggen wat Google Stadia is heeft Google een video gemaakt waarin ze de belangrijkste elementen van het nieuwe platform uitleggen.

Mobiele versie afsluiten