Site pictogram 36.nl

Het effect van Corona op de Esport

CS:GO Stadion Toernooi

Foto credit: Roman Kosolapov (Shutterstock.com)

Uitgestelde of geannuleerde toernooien, online competities in plaats van LAN-toernooien — de impact van de Corona-pandemie op esport is overal te vinden. Maar wat betekent dit voor de industrie? Nieuwe gegevens geven een inzicht in hoeveel het daadwerkelijk wordt beïnvloed.

De Modern Times Group (MTG), het moederbedrijf van zowel DreamHack als ESL, heeft nu een tussentijds rapport gepubliceerd over de effecten van het coronavirus.

Daling Inkomsten

De MTG Groep verwacht een daling van de omzet van 35-40 procent voor de eerste helft van 2020. Al voor het eerste kwartaal verwacht het bedrijf een daling van 25% ten opzichte van het voorgaande jaar. Om deze ellende tegen te gaan, zullen zowel ESL als Dreamhack de vaste kosten vanaf het tweede kwartaal verlagen.

In het verslag benadrukte de groep echter ook dat het solide genoeg is om de verliezen te compenseren. Toch is het duidelijk dat toernooiorganisaties bijzonder zwaar getroffen zijn door de pandemie — met name de ESL. Niet alleen moest ze de Dota 2-major in Los Angeles veranderen in een online formaat, maar de CS:GO major in Rio de Janeiro is nu uitgesteld tot november.

MTG vertrouwt op de situatie om te kalmeren in de tweede helft van het jaar, zodat toernooien en evenementen kunnen worden gereorganiseerd.

Professionele teams onder druk

Maar niet alleen de organisatoren worstelen met de huidige situatie, maar ook de financiële speelruimte voor de professionele teams wordt steeds smaller. Gisteren bracht de Chaos Esport Club zijn volledige Dota 2-team uit.

In de verklaring schreef de organisatie expliciet dat de pandemie hen dwingt te herstructureren. Door de tijdelijke opschorting van het Dota Pro Circuit (DPC) werd de verhuizing nu gedwongen.

Greg Laird, CEO van Chaos bleef zeggen: „Dit was geen gemakkelijke beslissing voor ons. Maar in onzekere tijden met een geschorste DPC is het voor ons onmogelijk om de kosten van een Dota 2-team te rechtvaardigen. De wereld bevindt zich in een uitzonderlijke situatie en we zijn gedwongen om onze activiteiten te richten op geselecteerde belangrijke projecten om het succes van de organisatie op lange termijn te garanderen.”

Terwijl de organisatie beloofde om het team te helpen een nieuw huis te vinden, zal dit slechts een troost zijn voor de Noord-Amerikaanse professionals rond Yawar „YaWar” Hassan.

Mobiele versie afsluiten