Site pictogram 36.nl

Litecoin koersontwikkeling in de lift

De Litecoin koersontwikkeling van de afgelopen tijd is een goede reden om wat uitgebreider naar deze munt te kijken. Waar de munt lang redelijk stabiel was, is hij sinds het eerste kwartaal van 2017 begonnen aan een gestage stijging. Op het moment van schrijven bevindt de Litecoin zich rond de 85 dollar.

Waarom ziet de Litecoin koersontwikkeling er goed uit?

In het kielzog van de Bitcoin is de man achter Litecoin – ex-Google medewerker Charles Lee – aan de slag gegaan om een digitale munt te creëren die een aantal potentiële verbeterpunten van de Bitcoin ook daadwerkelijk realiseerde:

Deze snellere confirmatietijd van 2,5 minuut en de lagere kosten voor het verwerken van transacties maken de munt geschikter voor kleinere transacties. Je wilt immers bij betaling van een klein bedrag niet betalen met betaalmethode waarvan de transactie een te groot percentage van het bedrag zelf kost. En juist bij kleine betalingen wil je niet erg lang hoeven wachten op de bevestiging van je betaling. Litecoin staat dus synoniem aan snellere bevestigingen van de betalingen en lagere kosten.

Overigens kun je natuurlijk noch bij de Bitcoin, noch bij de Litecoin minutenlang te wachten. Het gaat hierboven om de confirmatietijd waarna de betaling definitief is bevestigd in de blockchain.

Koersontwikkeling Litecoin ook door laagdrempelig miningproces?

Conceptueel is Litecoin vergelijkbaar met Bitcoin. De verschillen zitten met name in de gebruikte cryptografische algoritmes en de technologie die nodig is om de coins te minen. Bitcoin gebruikt het zogeheten SHA-256 algoritme, terwijl voor Litecoin het minder complexe Scrypt wordt gebruikt. Scrypt werkt meer geheugenintensief, waar SHA-256 juist veel meer processorcapaciteit vraagt bij het miningproces. Voor het minen van Bitcoins moet tegenwoordig dan ook speciale hardware worden gebruikt, wat het aanzienlijk duurder maakt. Het Litecoin miningproces is laagdrempeliger en daarmee voor meer miners toegankelijk. Overigens brengt het voor miners ook minder op dan de Bitcoin. Of dit dus een positieve invloed op de Litecoin koersontwikkeling heeft, is nog maar de vraag.

Innovaties bevestigen het potentieel van de Litecoin

Als we naar de recente ontwikkelingen kijken, kun je stellen dat er voor de Litecoin koersontwikkeling nog veel groeipotentieel is. De openheid en innovatieve aanpak van Charles Lee draagt hier direct aan bij. Zo heeft Litecoin al in het tweede kwartaal de SegWit update doorgevoerd. Dat is een belangrijke stap naar een sneller verwerking van transacties. Een ontwikkeling die moet worden doorgevoerd om Litecoins geschikt te maken voor grootschalig gebruik. Deze SegWit update is in het derde kwartaal 2017 op Bitcoin zelf uitgevoerd. Ook is recent de eerste directe transactie tussen de Bitcoin en Litecoin blockchain verwerkt. De munten ondersteunen elkaar dus, wat de mogelijkheden voor de Litecoin sterk vergroot.

Mobiele versie afsluiten