Site pictogram 36.nl

Litecoin stijging. Piek op 155 dollar dit weekend

De Litecoin stijging is enorm geweest de afgelopen maanden. Deze cybercoin tipte dit weekend zelfs even de 155 dollar aan. Een mooie waarde als we weten dat de munt begin 2017 nog op zo’n 4 dollar stond.

Zelfs als ik ervan uit ga dat die 155 dollar een uitschieter is (de munt is daarna ook al weer gedaald), hebben we het nog steeds over een digitale munt die 30x de waarde van een jaar geleden heeft. Een stijging van Litecoin van zo rond de 3000% dus.

Litecoin stijging volgt Bitcoin

Litecoin is een fork – een afsplitsing –  van de Bitcoin, waarbij de ontwikkelaars een aantal verbeterpunten aan de Bitcoin hebben verwerkt in de Litecoin. Met name de snellere transactieverwerking is voor een aantal mensen reden over te stappen van de Bitcoin naar de Litecoin. Het lijkt ook de reden dat deze twee munten qua koersontwikkeling vaak gelijk opgaan. Zo schreef cryptomunt journalist Charles Bovaird al in maart van dit jaar over de correlatie tussen digitale munten als de Bitcoin en de Litecoin. Bij de Litecoin leek de correlatie met de Bitcoin op 0.7 te liggen in de afgelopen jaren. Dat is hoog.

Correlatie Bitcoin en Litecoin stijging

Zonder er al te diep op in te gaan: correlatie is de mate waarin de koersontwikkeling van de ene munt de andere lijkt te ‘sturen’. De correlatie kan variëren van -1 tot 1:

Natuurlijk is er bij beleggen en digicoins kopen geen wiskundige zekerheid, maar een correlatie van 0,7 betekent dus dat er volgens Bovaird over de langere periode veelal een duidelijk verband is te zien tussen hoe de Bitcoin koers zich ontwikkelde en de Litecoin koers. Hij noemde ze destijds al ‘Birds of a feather’. Overigens zijn dit de analyses van een half jaar terug en ik weet dus niet wat de afgelopen periode precies voor die koerscorrelatie heeft betekent. Maar dat het zinvol is om te bestuderen of munten zich op soortgelijke wijze ontwikkelen? Dat lijkt me duidelijk.

Mobiele versie afsluiten