Site pictogram 36.nl

LitePay gestopt. Domper voor Litecoin

Zodra bekend werd dat Litepay gestopt is, zakte ook de koers van de Litecoin in. Dat is logisch natuurlijk, want LitePay was gepresenteerd als hét middel om voortaan ook live te kunnen betalen met de Litecoin. Het zou de munt een enorme boost gaan geven. Helaas begon de introductie al met allerlei problemen die weinig goeds voorspelden.

LitePay gestopt. Maar wat was LitePay ook alweer?

In februari leek het een kwestie van tijd voordat LitePay wereldwijd Litecoin als betaalmiddel mogelijk zou maken. E-commerce sites konden klanten bijvoorbeeld met Litecoin laten betalen, waarbij ze zelf de omzet direct in de eigen munt uitgekeerd zouden krijgen. Of dat nu dollars, euro’s of ponden zijn. Ook zou er een LitePay card komen waarmee je geld kon pinnen en contant zou kunnen betalen op alle plaatsen waar Visa wordt geaccepteerd. Het zou de onzekerheid wegnemen die veel gebruikers, maar ook ondernemers (de zogeheten merchants) hebben bij cryptocurrency. Of, zoals het op het moment van schrijven nog steeds op de LitePay site stond te lezen:

“Use LitePay’s retail, ecommerce, billing, and donation tools to accept payments from customers anywhere on earth. Receive settlement from Litecoin payments directly to your bank account in your own currency, with zero price volatility or risk.”

Maar dat gaat dus allemaal niet gebeuren. Begin maart gaf LitePay al aan dat er problemen waren met het checken van de merchants en de registratie van de cards “due to the negative perception and drastic actions card issuers have towards cryptocurrency companies”. In een zogenaamde AMA (Ask Me Anything) sessie op Reddit kon ceo Kenneth Asare vervolgens ook niet echt duidelijk maken hoe het geld was gebruikt dat de Litecoin Foundation had geïnvesteerd. De soap eindigde tenslotte met de aankondiging van de Litecoin Foundation dat Asare hen enkele dagen daarvoor had ingelicht dat hij met alle activiteiten was gestopt en de verkoop van het bedrijf aan het voorbereiden was.

Hoe gaat Litecoin verder nu LitePay gestopt is?

Litecoin kan natuurlijk gewoon verder. De munt zelf is niet veranderd. Er is dus ook niets veranderd aan de voordelen die Litecoin heeft (een lichtere, goedkopere en snellere digitale munt). Maar dat men met LitePay gestopt is, heeft natuurlijk wel consequenties.

Allereerst is er niet direct een andere payment processor beschikbaar om Litecoin betalingen ‘mainstream’ te maken. Een technisch superieure munt is natuurlijk mooi, maar als hij weinig wordt gebruikt blijft het puur een beleggingsobject. Voor veel munten blijkt de stap naar een echt betaalmiddel toch lastig. Terwijl tegelijkertijd de verwachting is dat als zo’n munt eenmaal massaal wordt gebruikt, dit de waarde zal verhogen. Litecoin zal dus snel op zoek moeten naar een alternatieve payment processor.

Wat misschien vervelender is, is de deuk in het vertrouwen. Litecoin’s Charlie Lee beschreef het in een tweet als volgt:

“Like everyone else, we got too excited about something that was too good to be true and we optimistically overlooked many of the warning signs. I am sorry for having hyped up this company and vow to do better due diligence in the future.”

Nederigheid siert de mens – al heeft Charlie Lee er meestal geen last van – maar in dit geval straalt de onkunde er vanaf. ‘We waren overenthousiast, hadden oogkleppen op, hebben amper onderzoek gedaan en zelfs de hype nog wat opgeblazen’. Dat is de vrije vertaling van de tweet en dat geeft weinig vertrouwen voor de professionaliteit achter de Litecoin.

Kortom, Litecoin zal aan de bak moeten om weer wat vertrouwen te kweken en een payment processor te vinden. Maar de kwaliteiten van de munt zijn er niet minder om en ach .. misschien is dit wel een mooie kans om in te stappen.

Mobiele versie afsluiten