Site pictogram 36.nl

MotoGP StayAtHomeGP is geen echte esport en geen echte motorsport

MotoGP

Foto credit: Mooinblack (Shutterstock.com)

Esports is op dit moment de belangrijkste bron van sportieve actie geworden nu de coronavirus pandemie de wereld in een wereldwijde afsluiting heeft gedwongen.

Formule 1, MotoGP, IndyCar, NASCAR, en de meeste andere motorsporten hebben hun 2020-campagnes voor onbepaalde tijd moeten uitgesteld.

F1, IndyCar, NASCAR en het Australische Supercars lanceerden allemaal hun eigen officiële online serie – in verschillende mate van succes.

MotoGP was de nieuwste serie om zijn eigen Esports event op te zetten met de #StayAtHomeGP op het virtuele Mugello circuit, gespeeld op het door Milestone ontwikkelde MotoGP 19.

In tegenstelling tot F1’s Bahrein Virtual Grand Prix, waarbij de meeste F1-sterren, waaronder Max Verstappen, afzagen van deelname, slaagde MotoGP erin om 10 van de huidige coureurs te strikken voor de erace.

MotoGP legende Valentino Rossi was aanvankelijk ook van plan om mee te doen, maar zijn deelname werd uiteindelijk toch zonder reden ingetrokken.

De vijf minuten kwalificatie en zes-ronde race formaat was niet bepaald genoeg race-actie om je een hele zondagmiddag mee te vermaken, maar dankzij de hoge entertainment waarde kon je je toch goed vermaken.

Niet iedere coureur bleek even goed te zijn als simracer, wat betekende dat het evenement een hilarisch crash-bezaaide race was – een resultaat van het verzamelen van een groep ultra-competitieve coureurs in een situatie zonder gevolgen.

Honda rookie en regerend Moto2 wereldkampioen Alex Marquez won de race, moest fervent gamer in Francesco Bagnaia in het eerste deel van de race bevechten, voordat hij een voorsprong van zeven seconden opbouwde.

Sommigen zullen waarschijnlijk klagen over het gebrek aan Esports talent dat aanwezig was. Immers, MotoGP heeft zijn eigen Esports kampioenschap. Maar kijken naar 10 van de beste coureurs in een meer ontspannen omgeving was veel leuker.

Alex Marquez zei voorafgaand aan zondag dat het MotoGP’s verantwoordelijkheid is om mensen binnen te houden en zichzelf isolerend voor hun eigen veiligheid en, nog belangrijker, die van anderen via het #StayAtHomeGP evenement.

Zolang mensen thuis kijken, blijven ze veilig. En uiteindelijk zal dat verlangen naar echte races om terug te keren alleen maar toenemen als ze kijken naar een virtuele wedstrijd voor hen ontvouwen.

Cruciaal gezien zal het ervoor zorgen dat ze zich inzetten voor het naleven van wereldwijd overheidsadvies over sociale afstand. Want hoe eerder we allemaal op dezelfde pagina komen, hoe eerder COVID-19 verdwijnt en hoe eerder we allemaal weer echt gaan racen.

Mobiele versie afsluiten