Site pictogram 36.nl

Nederlandse regels voor cryptomunten in de maak?

Zijn er binnenkort Nederlandse regels voor cryptomunten? Het lijkt er op. Minister Hoekstra van Financiën heeft een brief met beleidsvoornemens rondom cryptomunten naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin maakt hij duidelijk dat hij van plan is maatregelen te nemen om de cryptohandel te reguleren. Maar ook dat daar tijd voor nodig is en internationale afstemming.

Hoe ziet de minister de Nederlandse regels voor cryptomunten?

In de brief schetst de minister het huidige markt voor cryptocurrency. Hij beschrijft zaken als de handel in cryptovaluta en Initial Coin Offerings (ICO’s). Maar ook de handel in afgeleide producten als Bitcoin futures en binaire opties. Hoewel hij risico’s schetst en aangeeft consumenten te willen beschermen tegen deze risico’s, worden in de brief twee dingen duidelijk:

Omdat de internationale afstemming wel degelijk tijd in beslag zal nemen, noemt de minister al wel een aantal korte termijn maatregelen binnen Nederland. Dan moeten we denken aan extra regels voor de aankoop van cryptomunten via creditcards en beperkingen aan de reclamemogelijkheden voor de afgeleide producten. Maar ook aan handhaving van strenge witwasregels voor coin exchanges. En oh ja, je moet in ons land belasting betalen op je winsten met cryptomunten.

Nederlandse regels voor cryptomunten hebben goede kanten

Hoewel veel geïnteresseerden in de cryptohandel vrije denkers zijn die het liefst zonder regels aan de slag gaan – de oorspronkelijke filosofie achter de Bitcoin – zijn de regels natuurlijk wel begrijpelijk. Voor beginnende belegger in cryptomunten is het wel handig om beschermd te worden tegen bijvoorbeeld onbetrouwbare exchanges. Tegelijkertijd zijn er ook echte voordelen op de iets langere termijn. Als deze markt eenmaal goed georganiseerd is, zal hij ook veel toegankelijker worden. Toegankelijkheid trekt meer deelnemers en daarmee zal er weer meer vraag naar en gebruik van de munten ontstaan. Iets dat vrijwel altijd goed is voor de prijsontwikkeling.

Cijfers over de Nederlandse cryptomunten handel

Op dit ogenblik zijn er volgens de toelichting bij de brief ruim een half miljoen Nederlanders ingestapt in Bitcoins en andere coins. De meesten deden dat vorig jaar. Ze hebben samen een kleine miljard euro geïnvesteerd. Die miljard was op het hoogtepunt (zo rond de jaarwisseling) verviervoudigd, maar zakte daarna weer in. En dom zijn de kopers over het algemeen niet, 2 op de 3 is hoger opgeleid (hbo en hoger). Wel zijn cryptomunten investeerders wat jonger dan de gemiddelde belegger. Gemiddeld zijn ze 38 jaar, terwijl de gemiddelde aandelenbezitter 51 is.

Mobiele versie afsluiten