Site pictogram 36.nl

Nieuwe steunpilaar Ripple management

Ripple kondigde deze week een interessante uitbreiding aan van het Ripple management. Het bedrijf benoemde Benjamin Lawsky in de board of directors.

Wie is dit nieuwe lid van het Ripple management?

Benjamin Lawsky is de voormalige topman van het New York State Department of Financial Services en dat maakt deze man een interessante keuze. In zijn vorige rol was hij de architect van de zogeheten BitLicense. Dat is een set eisen waaraan bedrijven in de staat New York moeten voldoen en waardoor een aantal bedrijven die actief zijn in digitale currency New York moesten verlaten. De man is een duidelijke voorstander van een meer gereguleerde rol voor crypto currency. Het maakt hem bij de bitcoin en cryptogeld gemeenschap niet erg populair, maar toont tegelijkertijd haarfijn het verschil tussen de strategische koers van Ripple en een aantal andere altcoins.

Wat zegt deze Ripple management aankondiging over de Ripple strategie?

Ripple staat voor een meer mainstream strategie. Ripple gaat niet zoals Bitcoin puur voor de introductie van een digitale munt. Natuurlijk beheert de startup uit San Francisco-based de digitale munt XRP. Maar tegelijkertijd legt Ripple veel nadruk op de inzet van de Ripple blockchain technologie als een soort intermediair tussen de verschillende betalingssystemen van de bestaande banken.

Een inkijkje in de Ripple strategie

Ripple sorteert daarmee nadrukkelijk voor op een centrale positie in het interbancaire betalingsverkeer. Nu wordt dat verkeer via het Swift netwerk geregeld met de bijbehorende trage afwikkeling. Door banken aan te laten sluiten op de Ripple blockchain kunnen ze eenvoudig en snel hun onderlinge betalingen afwikkelen. Geld van de ene rekening kan dan in principe direct erna op een klantrekening bij een andere bank staan. Kenmerkend aan Ripple is dan ook het grote en groeiende aantal banken dat ermee werkt of bij de ontwikkeling betrokken is. Lawsky benadrukte dat ook in het persbericht:

“Ripple is the leading enterprise blockchain company in the world today and is one that truly understands the importance of regulation-enabled innovation. The company and its leadership are passionate about making our global financial system more efficient, more secure and more fair. I share those same goals and am thrilled and humbled to work side by side with their incredible team.”

Ontwikkeling van de Ripple koers

Voor de koers maakte de aankondiging niet direct een enorm verschil, al stijgt de Ripple alweer enige tijd rustig door. Maar we zien vooral het perspectief dat Ripple heeft om een grote speler tussen de banken te worden. Hoe meer banken zich aansluiten, hoe belangrijker de positie zal worden en de koers kan stijgen. Niet voor niets zijn er analisten die 2018 als het jaar van de Ripple zien.

Mobiele versie afsluiten