Site pictogram 36.nl

Riot Games schikt voor 10 miljoen met vrouwelijke medewerksters

League of Legends: Neeko

Riot Games — de ontwikkelaar van onder andere League of Legends— kwam overeen om ten minste US$ 10 miljoen uit te betalen aan vrouwen die de afgelopen vijf jaar bij het bedrijf werkten als onderdeel van een schikking in een Amerikaanse class action-rechtszaak over vermeende genderdiscriminatie.

De rechtszaak begon eind 2018 toen twee vrouwen –die hadden gewerkt bij de game studio van Riot Games in Los Angeles– Riot Games voor de rechter hadden gedaagd wegens schendingen van gelijke salaris-wet in Californië. Daarnaast zouden ze routinematig werden blootgesteld aan seksuele intimidatie en genderdiscriminatie.

De nieuw documenten onthullen de details van de schikking, die in augustus voor het eerst werd aangekondigd.

De ongeveer 1.000 vrouwen die vanaf november 2014 bij Riot Games werkten tot de datum waarop de schikking is afgerond, hebben recht op een betaling uit de pot van miljoenen dollars.

Het uiteindelijke bedrag dat elke werknemer, die zichzelf identificeert als vrouw ontvangt, is afhankelijk van hoelang ze voor Riot hebben gewerkt, waarbij fulltime werknemers meer ontvangen dan freelancers.

Gevraagd naar de schikking zei een woordvoerder van Riot in een verklaring: “We zijn verheugd dat we een schikking hebben weten te treffen om de class action-rechtszaak volledig op te lossen. De schikking is een nieuwe belangrijke stap voorwaarts en toont onze toewijding aan het naleven van onze waarden en aan het maken van Riot een inclusieve omgeving voor het beste talent van de industrie.”.

De schikking legt ook een aantal verplichtingen vast die Riot heeft gedaan om haar bedrijfscultuur te verbeteren, waaronder het versterken van interne programma’s voor het melden van seksuele intimidatie en discriminatie.

Deze programma’s omvatten een evaluatie van alle loon-, promotie- en wervingspraktijken om de eerlijkheid en transparantie te vergroten. Daarnaast zal er een toegewijde Chief Diversity Officer komen. Ook zullen er een aantal evaluatie groepen komen, die de voortgang van het bedrijf op deze fronten kunnen volgen.

Mobiele versie afsluiten