Site pictogram 36.nl

Ripple klaagt Youtube aan om scam videos

Ripple Munten

Foto credit: Volodymyrshtun (Bigstock.com)

De CEO van Ripple heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen waarin YouTube wordt beschuldigd van het negeren van scams die consumenten heeft bedrogen.

In een klacht die is ingediend bij de federale rechtbank van San Francisco, beschuldigen Garlinghouse en Ripple, YouTube van het schaden van hun merk en reputatie en eisen ze een onbepaald bedrag aan financiële compensatie. De klacht vraagt de rechtbank ook om YouTube te verbieden te profiteren van de oplichting of om door te gaan.

De vermeende oplichting in kwestie lijkt op die op andere socialemediaplatforms en gebruikt meestal het imago van prominente leidinggevenden, waaronder John de Mol en Richard Branson, om ‘weggeefacties’ aan te bieden. In de meeste gevallen vragen de oplichters de slachtoffers om een klein bedrag te sturen om een grotere meevaller te ontvangen – waarna de oplichter met het geld verdwijnt.

In het geval van YouTube noemt de klacht talloze gevallen waarin hackers de kanalen van legitieme videomakers overnamen en hun video’s vervingen door advertenties die reclame maakten voor oplichting met betrekking tot Ripple. De scammy Ripple-video’s tonen vaak media-interviews met Garlinghouse die afkomstig zijn uit gerenommeerde bronnen en die worden overlapt met uitnodigingen om deel te nemen aan “weggeefacties” van de cryptocurrency XRP.

Volgens de klacht slaagt YouTube er niet in de verspreiding van dergelijke video’s adequaat te beperken en profiteert het zelfs van de video’s door de oplichters te laten betalen om ze te promoten. Bij deze promoties zouden de oplichters zoekwoorden als “Ripple” en “Brad Garlinghouse” kopen om de video’s te targeten op mensen die naar dergelijke termen zoeken.

De klacht voegt eraan toe dat Ripple een derde partij in dienst heeft om dergelijke oplichting bij te houden en sociale-mediabedrijven opdracht geeft om dergelijke oplichting te verwijderen. Maar ondanks het verzenden van honderden berichten naar YouTube, zegt Ripple dat de mediagigant langzaam of helemaal niet heeft gereageerd.

“YouTube prijst regelmatig zijn robuuste tools voor zelfregulerende content op zijn platform, dat naar verluidt ‘cutting-edge machine learning-technologie’ en een uitgebreid netwerk van menselijke recensenten omvat,” luidt de klacht. “Maar in dit geval, geconfronteerd met een alomtegenwoordige zwendel, kiest YouTube voor inactiviteit.”

Een woordvoerder van YouTube, dat eigendom is van Google, legde de volgende verklaring af: “We nemen misbruik van ons platform serieus en ondernemen snel actie wanneer we schendingen van ons beleid, zoals oplichting of nabootsing, detecteren.”

Imitatorzwendel met cryptocurrency is wijdverbreid op sociale media, een bekend voorbeeld is natuurlijk de rechtszaak die John de Mol tegen Facebook aanspande.

Garlinghouse zegt echter dat hij en Ripple ervoor hebben gekozen om YouTube uit te kiezen omdat de andere socialemediaplatforms relatief beter reageren op klachten over oplichters en nepaccounts. Hij voegde eraan toe dat meer crypto-oplichters de afgelopen maanden naar YouTube migreren en beschuldigde de mediagigant ervan er niet in te zijn geslaagd om ze serieus in te perken

“YouTube heeft vorig jaar $ 15 miljard aan advertentie-inkomsten gegenereerd en je zegt me dat ze niet meer geld kunnen uitgeven aan voor de hand liggende oplichting die hun eigen servicevoorwaarden schendt?” zei hij.

Mobiele versie afsluiten