Site pictogram 36.nl

Ripple rechtszaak goed voor XRP koersontwikkeling?

Deze week werd een nieuwe Ripple rechtszaak aangespannen. Het is inmiddels de 3e dit jaar en de klachten richten zich op de vraag of Ripple – of beter gezegd, de XRP munt – al dan niet een security is. Is de XRP weliswaar door Ripple op de markt gebracht maar vindt de koersontwikkeling geheel onafhankelijk plaats op de markt? Of heeft het bedrijf Ripple min of meer controle over de XRP en is die niet meer dan een verkapt aandeel of optie in het bedrijf? En is de Ripple daarmee feitelijk een security. Een vraag waar de Amerikaanse SEC zich ook al een tijdje over buigt. Ripple zelf houdt zich even stil, want ceo Brad Garlinghouse loopt lang genoeg mee om te weten dat je beter stil kunt zitten als je geschoren wordt. Maar zijn die rechtszaken wel zo’n probleem? Of zijn ze eigenlijk een ‘blessing in disguise’?

Het voordeel van de Ripple rechtszaak

Zoals gezegd richten alle discussies rondom Ripple zich op de vraag of de XRP met zijn wisselvallige koersontwikkeling nu gewoon een digitale munt is of toch vooral een soort investering in het bedrijf Ripple. Zulke onrust schrikt nieuwe kopers af en kan de verdere ontwikkeling en acceptatie van Ripple dus negatief beïnvloeden.

Er zit echter ook een andere kant aan dit verhaal. De vraag of de XRP een security is, hangt al een tijd boven de markt. De SEC kijkt er momenteel al naar. Het mooie aan deze rechtszaak is nu dat de SEC gedwongen wordt een uitspraak te doen. Een uitspraak door een rechter in een Ripple rechtszaak kan alleen plaatsvinden als de SEC definitief een ei heeft gelegd over de XRP. Is het wel of geen security? En op lange termijn lijken beide uitkomsten eigenlijk goed voor de markt:

Kortom, laat maar komen zo’n Ripple rechtszaak. Des te eerder moet de SEC er een uitspraak over doen en weten we waar we aan toe zijn met de XRP.

Mobiele versie afsluiten