Site pictogram 36.nl

Samenwerking Facebook en Litecoin?

Komt er een aankondiging over een samenwerking tussen bijvoorbeeld Facebook en Litecoin? Dat is voor sommigen de vraag na de nieuwjaarspost van Mark Zuckerberg waarin hij aangeeft dat hij de toepassing van cryptocurrency voor Facebook bestudeert.

Hij noemt overigens nergens Litecoin of een andere munt. Maar ik las een interessante analyse die suggereerde dat zijn ‘coin of choice’ weleens Litecoin zou kunnen zijn.

Facebook en Litecoin samenwerking, waarom?

Waarom zou Facebook willen samenwerken met een cryptomunt, wat heeft het sociale netwerk daaraan? Een betere vraag is misschien waarom ze dat niet zouden willen. Letterlijk zegt Zuck dit:

“There are important counter-trends to this — like encryption and cryptocurrency — that take power from centralized systems and put it back into people’s hands. But they come with the risk of being harder to control. I’m interested to go deeper and study the positive and negative aspects of these technologies, and how best to use them in our services.”

De mogelijkheden zijn daarin eindeloos. Want hoeveel marktpotentieel heeft een sociaal netwerk met de omvang van Facebook, als het ook intern cryptobetalingen kan gaan verzorgen voor zijn leden? Vooral omdat Facebook grensoverschrijdend is en betalingen tussen mensen in verschillende landen vaak net wat meer hobbels geeft. En als je kijkt naar een app als WeChat in China, zie je dat Facebook nog heel veel nieuwe mogelijkheden heeft. WeChat integreert een sociaal netwerk, e-commerce en betalingen allemaal in één toepassing. Veel Chinezen doen online alles binnen hun WeChat omgeving. Ze komen vrijwel nooit op het gewone internet.

Betalingen via Facebook?

Overigens is er op dit moment al de mogelijkheid om anderen via Facebook te betalen of je te laten betalen. Dat kan via een koppeling met Visa- en Mastercard en de integratie van Messenger en PayPal. Maar door hun virtuele en decentrale karakter passen juist cryptocurrency natuurlijk perfect bij Facebook. Dus een concrete aankondiging in 2018 zou niemand verbazen.

Maar wordt het dan ook Facebook en Litecoin?

Eerlijk is eerlijk, de analyses die ik las bevatten behoorlijk wat aannames, wishfull thinking en speculatie. Maar helemaal onzin is de gedachte niet. Allereerst zou de combinatie Facebook en Litecoin beter aansluiten op de behoefte aan snelle, massale en goedkope betalingen dan bijvoorbeeld de Bitcoin. Daarnaast wordt door sommigen gesuggereerd dat de plotseling verkoop door Charlie Lee van zijn belang in Litecoin is gedaan op verzoek van Facebook. Op die manier kan hij zonder belangenverstrengeling een rol spelen in een eventuele integratie. Wie het weet mag het zeggen, maar een samenwerking tussen Facebook en Litecoin zou natuurlijk prachtig nieuws zijn. Zeker voor de Litecoin koers.

Mobiele versie afsluiten