Site pictogram 36.nl

Volgens SEC Bitcoin geen security

In een CNBC item afgelopen week stelde een SEC-vertegenwoordiger dat de SEC Bitcoin en andere cryptomunten niet als securities beschouwt. Omdat het directe effect ervan is dat de handel in deze munten minder gecontroleerd zal plaatsvinden, zorgde deze mededeling van de Securities and Exchange Commission direct voor een opleving van de koers van onder andere Bitcoin en de Ether.

Die opleving was overigens tijdelijk, maar toch lijkt de stellingname van de SEC positief ontvangen te zijn door bezitters en handelaars van cryptocurrency. Tijd dus om even goed te kijken wat de betreffende SEC-vertegenwoordiger nu precies te melden had over cryptocurrencies.

Waarom vindt SEC Bitcoin geen security?

Securities is de Engelse term voor onder andere aandelen en obligaties. De handel in deze waardepapieren wordt in de Verenigde Staten gecontroleerd door de SEC. Bij cryptocurrencies en allerlei tokens die via een ICO – een Initial Coin Offering –  worden verhandeld, is de voor de hand liggende vraag of deze onder de controle van de SEC moeten vallen. Die controle is op zichzelf natuurlijk niet slecht maar zal in eerste instantie wel terughoudendheid in de handel betekenen. En dat is zelden goed voor de koersontwikkeling.

Daarom was het interessant toen afgelopen week William Hinman, Divisiehoofd Corporation Finance bij de SEC, in een speech op de Yahoo All Markets Summit: Crypto conference in San Francisco het SEC standpunt toelichtte:

“Central to determining whether a security is being sold is how it is being sold and the reasonable expectations of purchasers”

Dat is nog steeds cryptisch maar zijn verdere toelichting was eigenlijk best helder. Of iets een security is, heeft uiteraard ook te maken met het feit dat de kopers een bepaalde verwachting hebben over het rendement op hun investering. Maar de SEC kijkt vooral naar de partij die de munten uitgeeft. Als daar een georganiseerde, centrale marktpartij achter zit die investeert in de creatie en de verkoop en een direct belang in de handel heeft, beschouwt men het als een security.

Hij trok ook de conclusies. Omdat zowel Bitcoin als Ethereum decentraal als een open source project door een community zijn ontwikkeld, beschouwt de SEC Bitcoin en Ether beiden niet als security. En dat zal wellicht voor veel andere decentraal ontwikkelde munten ook gelden. Het betekent tegelijkertijd dat veel ICO’s door de SEC wel degelijk als een security worden beschouwd waarover zij controle zullen uitoefenen. Over Ripple liet Hinman zich niet uit. Gezien het feit dat Ripple volkomen bedrijfsmatig is georganiseerd, lijkt het een kandidaat te maken voor SEC toezicht. Al maakt Ripple zelf altijd een duidelijk onderscheid tussen het bedrijf Ripple en de munt XRP. Wordt vervolgd.

Mobiele versie afsluiten