Site pictogram 36.nl

UPBit heeft zeer waarschijnlijk geen fraude gepleegd

Vorige week vrijdag brak er paniek uit in Zuid-Korea. Eén van de grootste crypto exchange sites werd beschuldigd van fraude. Geld van beleggers zou weggesluisd worden door UPBit om extra winst te maken. Door deze beschuldiging kwam er een politie inval bij het hoofdkantoor in Seol. Het gevolg was dat de vele beleggers bij UPBit massaal hun geld weghaalde en cryptomunten begonnen te verkopen. Het was het begin van een nieuwe dip die afgelopen vrijdag begon en nog steeds aanhoudt.

Tot het onderzoek van de politie officieel is afgerond blijft de site actief. Maar als blijkt dat er inderdaad fraude gepleegd is dan zal de site direct bevroren worden. Dit zou betekenen dat je niet meer bij je cryptomunten of geld kan komen. Als gevolg van angst besloten de Koreanen hun munten te verkopen en geld eruit te halen. Vooral Ripple bleek hier een groot slachtoffer van te zijn vanwege de enorme populariteit in het land. De munt daalde van $ 0,90 naar $ 0,66 in slechts een paar uur tijd.

Vandaag kwam één van de grootste accountantskantoren van Zuid-Korea met het nieuws dat er geen fraude is gepleegd. Dit bleek uit onderzoek van de administratie die door dit onafhankelijke accountantskantoor is uitgevoerd. Het officiële rapport met de uitslag van het onderzoek moet verder nog naar buiten komen. Officieel gezien doet de politie en de Koreaanse belastingdienst namelijk nog steeds onderzoek naar de mogelijke fraude.

UPBit werd van fraude verdacht vanwege vreemd e-wallet systeem

UPBit wordt beschuldigd van fraude omdat ze een vreemd systeem hebben voor hun cryptomunten. Volgens de website is het mogelijk om ongeveer 130 verschillende cryptomunten te kopen. Alleen de e-wallets zouden maar slechts 90 cryptomunten in hun bezit hebben. Het vermoeden was dat er zo’n 40 verschillende cryptomunten weggesluisd werden naar eigen vermogen. Dit betekent dat beleggers deze munten niet bezitten terwijl ze dit wel denken.

Maar volgens anderen zou dit komen doordat UPBit samenwerkt met een andere e-wallet exchange site voor de overige munten. Deze munten zijn inderdaad niet in het bezit van UPBIt en worden extern geregeld. Het geld zou dus niet in eigen zak gestopt worden. Iets wat in eerste instantie wel werd gedacht en waarvoor nu onderzoek gedaan wordt.

Wat gaat er nu met UPBIt gebeuren?

Als we het eerste verslag van het accountantskantoor mogen geloven gaat het allemaal met een sisser aflopen. Tot nu toe is de site nog steeds niet gesloten door de overheid. Mogelijk gaan we zeer binnenkort van de overheid een rapport ontvangen met de uitslag van het onderzoek. Hieruit zal naar voren komen dat er een misverstand was rondom de ontbrekende cryptomunten die dus extern beheert worden.

Als dit rapport officieel naar buiten gebracht wordt zal ook de rust binnen de markt weer terugkeren. De Koreanen die nu hun geld hebben weggehaald zullen weer terugkeren bij hun vertrouwde site. Vooral als blijkt dat deze site gewoon veilig is en niet fraudegevoelig. Uiteindelijk zal een positief rapport zelfs kunnen zorgen voor een hogere marktwaarde van UPBIt. Het bedrijf zal hierdoor nog meer vertrouwen krijgen. Het is dus enkel nog wachten op het rapport die zal bevestigen dat het bedrijf veilig is.

Mobiele versie afsluiten