Site pictogram 36.nl

Waarschuwt Charlie Lee (uitvinder Litecoin) echt voor een neergaande markt?

Charlie Lee was in het nieuws deze week. De oprichters achter altcoins mengen zich lang niet altijd in het debat rondom de waarde van ‘hun’ munt. Overigens niet eens zo vreemd. Veel van deze ontwikkelaars zijn van nature gericht op de technologische en cryptografische mogelijkheden. En laten we wel zijn, ook zij hadden dit succes niet voorspeld en kunnen het wellicht ook niet verklaren.

Misschien dat ik daarom de teksten van Charlie Lee deze week op Twitter met een lichte korrel zout neem. Charlie is de man achter de Litecoin en nadat die deze week de 300 dollar grens overschreed – terwijl het jaar op nog geen 5 dollar begon – waarschuwde Lee 11 december op Twitter:

“Ok, sorry to spoil the party, but I need to reign in the excitement a bit… Buying LTC is extremely risky. I expect us to have a multi-year bear market like the one we just had where LTC dropped 90% in value ($48 to $4). So if you can’t handle LTC dropping to $20, don’t buy!” (Charlie Lee op Twitter)


Veel media doken hier bovenop. Ook in Nederlandse media zag ik de tekst terug. En in essentie heeft Lee natuurlijk gelijk. Bij iedere risicovolle belegging – en daar hebben we het over bij alle altcoins – moet je alleen maar geld inzetten dat je je kunt veroorloven te verliezen. Dus inderdaad, de Litecoin koers kan droppen naar 20 dollar en daar moet je als persoon tegen bestand zijn.

‘Charlie Lee is always wrong’ (Charlie Lee)

Alleen, het voorspellen van een bearmarkt en al helemaal een die meerdere jaren beslaat, vraagt misschien wel een ander soort inzicht en kennis dan alleen de know-how om een altcoin te ontwikkelen en lanceren. Je hoort mij niet zeggen dat de Litecoin niet gaat dalen. Dat kan, en op zich zijn er indicaties genoeg voor een correctie. Maar de analyse of dat een tijdelijke correctie is of een langdurige bear? Ik weet überhaupt niet wie ik daarin moet geloven, maar de mening van Charlie Lee is volgens mij toch vooral ook maar een opinie.

En wie is het daar mee eens? Charlie Lee die in een interview met CNBC allereerst stelt:

“I don’t want to discuss price levels because I’m always wrong.” (Charlie Lee op CNCB)

In het verdere interview maakt hij duidelijk dat hij mensen vooral wil waarschuwen voor de grote volatiliteit van de verschillende coins en zijn eigen LTC. En er dus geen geld aan te besteden dat ze niet kunnen missen als het nodig is. Een bearmarkt voorspellen doet hij niet. Maar met de waarschuwing op zich kun je het natuurlijk alleen maar eens zijn.

Mobiele versie afsluiten