De belangrijkste activa in de wereld sloten de maand april in het groen af, met Bitcoin als de best presterende asset van april. BTC steeg met ongeveer 34%, van US$ 6.400 aan het begin van de maand tot iets meer dan US$ 8.700 op de laatste dag. De S&P 500 behaalde 12,7%, terwijl het goud in april steeg met $ 6,7%. Dit markeert een herstel van de marktcrash in maart toen Bitcoin, S&P 500 en goud respectievelijk 26,7%, 12,51% en 0,5% daalden.
Vlak voor midden maart begonnen de wereldwijde markten te bloeden tot het hardnekkige effect van de COVID-19-uitbraak. De hoge volatiliteit op de Amerikaanse aandelenbeurs veroorzaakte in maart viermaal de circuit-breakers. Tegen het einde van de maand bereikte de S&P 500 een bodem van ongeveer -35% vanaf de piek van 20 februari.
De circuit-breakers is een bepaling van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) die een handelsstop van de S&P 500-index verplicht tot onder bepaalde niveaus. De circuit-breaker was slechts één keer geactiveerd, in 1997, sinds hij werd geïntroduceerd na de marktcrash van 19 oktober 1987.
Hoewel de SEC-breaker-regel niet van toepassing is op BTC, had de operator van crypto-derivaten BitMEX een systeemstoring net toen Bitcoin crashte. Op 13 maart had de meest prominente cryptocurrency 50% van zijn waarde verloren sinds de piek van 2020 op 13 februari.
Eind maart lanceerde de aandelenmarkt echter een rally die tot april duurde, dankzij overheidssteun via een reeks stimuleringspakketten. Sommige experts, zoals Bloomberg-marktredacteur Joe Weisenthal, zijn van mening dat Bitcoin nog steeds min of meer gecorreleerd is met de aandelenmarkt, wat de rally in april verklaart.
Onzekere tijden voor Bitcoin?
De Amerikaanse Federal Reserve zei dat ze de economie zal blijven steunen tot het volledige herstel is bereikt.
Als Bitcoin inderdaad gecorreleerd is aan de aandelenmarkt, zoals sommigen denken, ziet het lot van de meest prominente cryptocurrency er op de korte termijn somber uit. Het bitcoin halving-evenement is op korte termijn misschien ook geen belangrijke katalysator, aldus Garrick Hileman, Head of Research bij Blockchain.com.
“Het duurt zeker vier tot zes maanden na de halvering voordat we kunnen zeggen of we een soortgelijk patroon zien als wat we vier en acht jaar geleden zeggen in termen van de opwaartse prijsbeweging.”
In periodes van economische onzekerheden zoals deze vluchten investeerders meestal naar veilige havens. Veel investeerders zien de Bitcoin als zo’n veilige haven activa. Sommige experts, waaronder Michael Novogratz, zijn van mening dat de zaak voor Bitcoin als afdekking tegen economische onzekerheden nu nog sterker is.