Site pictogram 36.nl

Criminele activiteiten binnen cryptomarkt met 80% gedaald

Bitcoin Crimineel

Foto credit: Casezy (Bigstock.com)

Veel beleggers hebben nog steeds het idee dat blockchain technologie vooral gebruikt wordt door criminelen. In het begin gebeurde het veel dat er geld werd witgewassen. Maar de criminelen werden afgeschrikt voor de overheid die besloot de witwassers aan te pakken. De gevolgen voor de markt zijn groot want criminele activiteiten zijn sinds 2013 met zo’n 80% afgenomen.

Ondanks dat het aantal beleggers dat Bitcoins koopt toeneemt zien we dat de interesse vanuit criminelen flink daalt. Een speciaal onderzoeksteam die hierna onderzoek doet vanuit Amerika laat weten dat deze trend de afgelopen tijd is ontstaan.

Beleggers die nogal kritisch naar de Bitcoin kijken, gebruiken vaak als argument dat het een munt van criminelen is. Er zou alleen zwartgeld inzitten. In het weekend zien we vaak enorme stijgingen in de koers.

Volgens sommige zou dit komen door de grote hoeveelheid drugsgeld dat omgezet wordt naar cryptomunten. Dit blijkt uiteindelijk dus allemaal reuze mee te vallen volgens het onderzoek van het onderzoeksteam.

Populariteit van de cryptomunten zorgen voor verlaging criminele activiteiten

Doordat cryptomunten steeds populairder worden staan ze vaker op de agenda bij de regering. Het gevolg is dat de criminelen bang geworden zijn om straks sneller gepakt te worden. Helemaal als de regulering ineens wordt doorgevoerd.

Maar door de komst van legale middelen kom cryptomunten te kopen neemt witwassen snel af. Het speculeren op de koers lijkt veel interessanter te zijn dan witwassen.

Toch vermoed Amerika dat er nog wel veel witgewassen wordt. Alleen niet bij de Bitcoin doordat de munt onder een vergrootglas ligt. Het zijn vooral de kleine altmunten die gebruikt worden omdat er toch niet naar gekeken wordt. Munten als Monero en Zcash zouden weleens gebruikt kunnen worden voor criminele activiteiten laat het DEA team weten.

In juli werd er nog een nieuw team samengesteld om onderzoek te doen naar criminele activiteiten bij de Bitcoin. Het nieuwe team bestond uit een samenwerking met meerdere landen waaronder Australië, UK en Nederland. Samen moeten ze ervoor gaan zorgen dat er minder snel geld witgewassen wordt.

Mobiele versie afsluiten