Site pictogram 36.nl

Bitcoin (BTC)

Cryptocurrencies

Bitcoin (BTC)

De Bitcoin is een compleet nieuwe vorm van geld, dat alleen digitaal bestaat. Het is in 2009 uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Bitcoins zijn online net zo te gebruiken als normale euros. Je kan Bitcoins sparen, uitlenen, of gewoon gebruiken om iets online te kopen. Er zijn namelijk meerdere webwinkels die Bitcoins als betaalmiddel accepteren.

Van een euro of dollar kan je nog echte fysieke munten of briefjes hebben, maar omdat de Bitcoin alleen digitaal bestaat zijn er geen echte munten. Je ziet vaak fotos van gouden Bitcoin munten, maar deze munten zijn geen betaalmiddelen, het zijn louter souvenir munten. De Bitcoin bestaat tenslotte alleen digitaal, een Bitcoin is eigenlijk alleen maar een stukje code.

De blockchain techniek achter de Bitcoin zorgt er voor dat de munt decentraal is. De munt wordt niet door een land gerunt, en er zijn ook geen banken nodig om een transactie te kunnen doen.

De eerste transactie waarbij Bitcoins gebruikt werden om wat te kopen is toe te schrijven aan Laszlo Hanyecz. Als test wilde hij zien of het mogelijk was om met zijn geminede Bitcoins een pizza thuis bezorgd te krijgen. Daarom deed hij op 18 mei 2010 een oproep op het forum van BitcoinTalk: wie wilde voor hem twee pizza’s thuisbezorgen in ruil voor 10,000 Bitcoins. Destijds waren 10,000 Bitcoins slechts $41 waard. Omgerekend tegen een koers van $10.000 zouden die Bitcoins $100,000,000 waard zijn.

Handelen in Bitcoins

Veel mensen kopen Bitcoins, niet met het doel om ze te gebruiken, maar als belegging. De koers van de Bitcoin is de afgelopen jaren enorm gestegen. Er zijn verhalen over mensen die met een kleine investing miljonair zijn geworden dankzij de grote waarde stijging van de Bitcoin. Mensen raken geinspireerd door die verhalen, en investeren daarom in Bitcoins.

Ook hierbij kan je dus de Bitcoin vergelijken met echte euros, dollars of zelfs goud en zilver. Deze zijn namelijk ook verhandelbaar. Waar je euros en dollars verhandelt via een broker of dealer, kan je cryptocoins verhandelen op een online exchange.

Je kan op zo’n exchange je euros omruilen voor Bitcoins, maar je kan ook met Bitcoins weer euros, dollars of andere cryptocoins kopen.

Brainstuff legt uit

Afsplitsing van de Bitcoin Cash

Hier gaat het even ingewikkeld worden: de Bitcoin is in 2017 twee keer “gesplitst”. Doordat de Bitcoin opensource en decentraal is kan iedereen eigenlijk zijn eigen Bitcoin beginnen.

In 2017 kregen de ontwikkelaars ruzie over hoe de Bitcoin verder ontwikkeld moet worden. Daarom besloten een aantal ontwikkelaars zich af te splitsen en begonnen ze Bitcoin Cash.

De fees van Bitcoin transacties werden naarmate de munt populairder werd steeds hoger. Een groep ontwikkelaars hadden bedacht dat als de block grote vergroot zou worden, de transactiefees weer lager konden worden, waardoor de munt beter gebruikt kon worden om online producten af te rekenen. De belangrijkste ontwikkelaars van de Bitcoin zagen de veranderingen niet zitten. Daarom besloten de veranderingsgezinde ontwikkelaars zich af te splitsen van de Bitcoin Core.

Bij de afsplitsing besloten ze wel de hele originele blockchain van de Bitcoin te kopieren. Hierdoor kreeg iederen die op 1 augustus 2017, de dag van de splitsing, Bitcoins had ook gratis Bitcoin Cash munten.

In het begin leken beleggers niet te weten wat ze met de Bitcoin Cash aanmoesten. Tijdens de eerste dagen schommelde de koers tussen de $200 en $400. Sindsdien is de Bitcoin Cash koers ook meerdere keren over de kop gegaan.

De Bitcoin Cash wordt op sommige excahnges afgekort als BCH, terwijl andere exchanges weer de code BCC gebruiken.

Het verwarrende is dat beide munten hetzelfde -symbool gebruiken, waardoor je goed moet opletten of iets is geprijst in Bitcoin of Bitcoin Cash.

Afsplitsing van de Bitcoin Gold

Nadat de afsplitsing van de Bitcoin Cash een succes was gebleken wilde andere ontwikkelaars ook profiteren van een eigen Bitcoin munt, daarom kwamen ze met de Bitcoin Gold op de proppen.

Ook hier werd de originele blockchain gekopieerd, waardoor mensen die op 12 november 2017 Bitcoins hadden ook gratis Bitcoin Gold kregen.

In de Bitcoin gemeenschap wordt de Bitcoin Gold minder serieus genomen dan de Bitcoin Cash. De ontwikkelaars van de Bitcoin Gold worden door veel Bitcoin fanaten gezien als geldwolven. Ondanks die negatieve associatie met de Bitcoin Gold, gaat het best goed met de Bitcoin Gold koers.

Heeft de Bitcoin toekomst?

Niemand weet wat de koers van de Bitcoin in de toekomst zal doen: er zijn experts –waaronder miljardair Waren Buffet– die denken dat de Bitcoin een grote bubbel is. Andere Bitcoin experts zeggen te verwachten dat de Bitcoin kan doorgroeien naar een waarde van meer dan 100.000 dollar of zelfs 1 miljoen dollar.

Andere experts denken dat alt-coins zoals de Bitcoin Cash of Ethereum in de toekomst belangrijker zullen worden dan de Bitcoin zelf.

Zeker is dat cryptocoins en de blockchain een goede toekomst hebben. De technieken achter cryptocoins zullen steeds belangrijker en steeds vaker gebruikt worden. Of dit betekend dat de koers van de Bitcoin verder zal stijgen is echter niet zeker

Uiteindelijk blijft het koffiedik kijken, en kan niemand met zekerheid voorspellen wat de koers van de bitcoin verder gaat doen.

Mobiele versie afsluiten